Elsykkel test 2022 – testvinner best i test?

Når du har lest denne artikkelen må du gjerne lese den neste i denne serien med artikler: https://www.oslosykkelverksted.no/best-i-test-elsykkel-2023-hvilken-elsykkel-er-anbefalt/

Først og fremst til deg som på jakt etter noen gode råd om de beste elsyklene på markedet til best pris, så vil du nok ikke finne svaret på det her. Hvis du lurer på hvorfor det, så er det nettop det du får svar på. Ønsker du bare litt hjelp på veien til å velge riktig elsykkel? Da anbefaler jeg at du leser den lille guiden vår til hvordan du kan gjøre et trygt og godt valg av elsykkel her.


Nok en sykkelsesong er her, og nok en gang kommer årets elsykkel tester som kanskje gjør det lettere for mange å velge elsykkel. Men hvor gode er egentlig testene og hvor nøytrale er de? Hva er egentlig de beste elsyklene på markedet i 2022? Hvor tilsvarende er syklene i testen og har du egentlig sett på syklene som kom på andre og tredjeplass? I denne posten diskuteres litt av problemet journalistikk står overfor når de skal gi gode råd til forbrukere i en verden hvor maktmisbruk er penger.

 1. Hvordan lages en elsykkel test? Hvorfor lages elsykkel tester? Og hvem er årets beste elsykkel egentlig best for?
 2. Affiliate markedsføring for en hver pris!
 3. Hvordan ville en god elsykkeltest sett ut?
 4. Hvordan finne den beste elsykkelen?
 5. Hvor gode er elsykkel testene for deg?

Hvordan lages en elsykkel test? Hvorfor lages elsykkel tester? Og hvem er årets beste elsykkel egentlig best for?

Dessverre har vi sett veldig mange dårlige norske tester opp igjennom årene. De færreste testene har med noe som kan kalles å være i nærheten av et bredt utvalg elsykler, og enda færre tester har kvalifiserte folk til å teste.

Noen av de verste eksemplene

 • To sykler med identiske bremser har fått både skryt og slakt for bremsekvalitet – i samme test.
 • Ujusterte gir fra de som har lånt bort syklene har vært utslagsgivende for hvordan «følelsen» var på sykkelen og dermed gitt sykler dårlig score.

Et klassisk eksempel som diskuteres uten positivt fortegn, i blant annet sykkel grupper på sosiale medier, er testen fra TEK.no hvor kun 8 merker er tatt med, og hvor Schibstedt får kommisjon for salg som er ledet fra testen. De forklarer at leverandører ikke har fått tak i sykler, men en titt i både kommentarfeltet til testen eller et kjapt søk på nett viser at det er lett å komme over et snes 2022 modeller fra andre merker, og som er på lager hos våre konkurrenter. Vi kunne stilt med et halvt dusin modeller selv! Det journalistiske arbeidet kunne med andre ord være langt bedre enn nesten bare finne modeller som gir VG annonsør inntekter.

Hvorfor inneholder testen advarsel om annonsørinnhold?

Testen er merket med «annonsør innhold», så observante lesere som klarer å finne det som står med liten skrift, blir heldigvis informert om dette. For vanlige dødelige som ikke vet hvor viktig linker fra Norges største nettsted er, kan dette virke ganske uskyldig. For de som vet hvor stor effekt dette faktisk har på store søkemotorer er dette langt fra en uskyldig og barnslig affære, spesielt når «dommeren» i testen får premiepenger av vinnerne. Linker fra store og gode nettsider, med titler som «Vi har funnet de beste elsyklene på markedet» er i seg selv verdt mange hundre tusen, selv om innholdet ikke nødvendigvis er sant og de bare har testet en brøkdel av syklene på markedet. På fagspråket kalles en strategisk bruk av denne typen markedsføring for et «affiliate program».

Hva er egentlig affiliate marketing?

Affiliate markedsføring er uhyre effektiv markedsførings strategi, som også koster skjorta. Noen kaller det for «redaksjonell reklame» eller «sponset innhold». I internetts alder og «coockienes» verden, er det slik at en enkel kode i nettleseren (som vi alle aksepterer uten unntak) sporer nettaktiviteten.

Slik fungerer Affiliate Marketing:

 1. Du leser en test om «beste akvariefisk 2022» på norges største nettsted
 2. Testen har linker til en butikk som selger testens fisker og du klikker på linken til testvinneren, en «NeonTetra Gold edition«
 3. Du ledes til en nettbutikk og fullfører kjøpet av fisken til 10 000,-
 4. Norges største nettsted for en kommisjon på mellom 5 og 10% av salget. (mellom 500,- og 1 000,-)

Affiliate kan sammenlignes med Franchise

Sett i lys av forretningsmodeller som franchise er dette ganske tilsvarende store franchise modeller som ofte ligger mellom 4 og 12% . Som et norsk eksempel opererer REMA1000 med omtrent 7% i franchise avgift. I motsetning til REMA1000 som tilrettelegger for stordriftsfordeler, markedsføring óg distribusjon til hele franchisen, er vel den nærmeste sammenligningen kun markedsføring. Til en tilsvarende kostnad. Dette er selvfølgelig en særdeles lønnsom bi-inntekt for nettsteder, eller til og med hoved inntekten til de som driver med prissammenligning. Kostnadene ved en link er jo minimale. Arbeidet med å effektivisere linken trenger heller ikke være godt, da det viktigste er gjort ved å være en stor nettside, og det nest viktigste er H1 titler som «Vi har samlet de beste gullfiskene 2022». Om det faktisk er den beste fisken det linkes til er kanskje ikke så viktig som gullet.

Inntektskilden til flere nettsteder og bloggere

Dette er også en av grunnene til at blogger kan tjene store penger. De som har sett serien «Da vi styrte internett» har kanskje fått en aha opplevelse om produktplassering. Seriens deltagere forteller at det bloggerne sa for å promotere produkter stort sett var løgn, mer reinspikka enn hva Emil fra Lønneberget formet. Barnevakten advarer stadig om dette, og de negative konsekvensene av et neglisjert ansvar til fordel for en tykkere lommebok. Men for å se lyst på det så finnes det heldigvis også influensere som kan lage svært gode produktomtaler og tester, og slik virker som gode pådrivere for bedre produkter. Jeg er for eksempel sjeleglad for at Euro NCAP sine sikkerhetstester på bil ikke finansieres av et «affiliate markedsførings strategi».

Hvordan ville en god elsykkeltest sett ut?

Det finnes nok rundt 50 anerkjente sykkel merker på det norske markedet idag, som produserer elsykler. En håndfull av disse er faktisk norske produsenter! De fleste av disse leverer et bredt spekter av elsykler. Alt fra elektriske landeveissykler, til komfortable bysykler, til downhill sykler. Komponentene på disse syklene kommer stort sett fra en håndfull leverandører både når det kommer til mekaniske deler som gir og bremser, samt elektrisk utstyr som motor og batteri. Dersom man sammenligner de norske testene med store tester fra utlandet er det klart at norske testere har en lang vei å gå.

Det de store utenlandske testene har som de fleste norske tester mangler er blant annet:

 • Forhåndsbestemte kriterier
 • Inndeling av sykler etter kategori og gitte kriterier
 • Bredt utvalg av modeller
 • Kompetente testere, i kombinasjon med
 • Godt skrivearbeid som gjør tekniske testresultater forståelige for vanlige dødelige
 • Nøytralt dommerpanel – altså noen som ikke får en utilbørlig fordel i anledning sitt arbeide.

Det finnes gode tester

Det finnes gode tester der ute. Både når det kommer til utstyr og sykler. Men man må kanskje lete litt for å finne de virkelig gode. Og når man finner de virkelig gode testene så skjønner man også at det er kanskje ikke så himla stor forskjell mellom to modeller til samme pris fra tilsvarende anerkjente merker. Det er ikke så lett å ta godt hensyn til pris og kvalitet over et bredt spekter, uten at det favoriserer enkelte spesifikasjoner. Men det er mulig. Ta en titt på denne hjelm-testen fra Virginia-Tech. De har klart å få tak i hele 148 hjelmer, flere modeller fra nesten alle de mest annerkjente hjelmprodusentene. Selv fra Norske Sweet Protection som lander en solid andreplass!

Kalkhoff, som vi selger, vant med sin Entice 5B Advanced i en stor årlig elsykkeltest i Nederland, arrangert av trafikk foreningen RAI Association. Det er fortsatt mange merker som ikke er med, men betraktelig flere enn visse andre tester. En annen test fra Belgia, med 19 forskjellige modeller, alle fra ulike merker, kåret Kalkhoff Endeavour 5B Move til nest best, i en årlig test med forhåndssatte krav og hvor modellene var av tilsvarende pris og samme kategori. Er Kalkhoff verdens beste elsykkel? Det er overhodet ikke det jeg sier. Vi er fornøyd med å selge Kalkhoff, som jevnt over lager gode sykler til gode priser. Og kundene våre virker fornøyde med å sykle på dem. De er med andre ord mer enn gode nok for veldig mange. Kunne de blitt fornøyde med tilsvarende sykler fra andre merker? Sikkert!

Hvordan finne den beste elsykkelen?

Det er mange typer elsykler på markedet, og det brede spekteret er der for nettop å kunne møte det brede mangfoldet av preferanser som forbrukere har. Den beste måten du finner den beste elsykkelen for ditt bruk er derfor å stikke innom et par av dine lokale sykkelbutikker og prøve elsyklene de anbefaler til dine preferanser. Da finner du fort ut av det som er viktigst for deg å ta hensyn til. Hvor sterk motor trenger du? Hvor langt skal du sykle? Skal du sykle på asfalt eller grus? Liker du utseende eller ikke?

Hvor gode er elsykkel testene for deg?

Dersom du har en smule andre preferanser enn hva de som gjennomfører elsykkel tester har i Norge, så har de nok ikke veldig stor verdi, dessverre. Kan du ingen ting om sykkel kan du ende opp med virkelige store bomkjøp.

Synes du det er vanskelig å orientere seg i jungelen av elsykler, da har vi laget en liten guide til deg som gjør prosessen litt lettere. Guiden finner du her. Satt på spissen, mest sannsynlig er norske testvinnere den beste elsykkelen for de som testet sykkelen. Ikke deg.wd Ta en tur innom din lokale sykkelbutikk, gjerne oss, og prøv et par ulike modeller! Etter noen turer på forskjellige elsykler vil du nok snart finne en testvinner. En elsykkel som ikke bare vil være årets beste elsykkel i 2022, men også i 2023, 2024, 2025 og mange år fremover! Ja, hvertfall sett at du tar litt vare på den!

PS. Dette blogg innlegget inneholder åpenbart søkeord som kan favorisere oss, og som vi tjener på. Et sted må man jo kunne lufte tanker relevant for sykkelbransjen, som kanskje også kan ha nytte for andre, samtidig som det nytter nettsiden. Oslo Sykkelverksted er en sykkelbutikk i Sannergata i Oslo som selger og reparerer sykler og elsykler. Vi har et bredt utvalg av modeller fra flere anerkjente merker. Prøv elsykkel testvinnere hos oss, eller prøv andre modeller som kanskje passer deg mye bedre!

Når du har lest denne artikkelen må du gjerne lese den neste i denne serien med artikler: https://www.oslosykkelverksted.no/best-i-test-elsykkel-2023-hvilken-elsykkel-er-anbefalt/