Best i test elsykkel 2023? Hvilken elsykkel er anbefalt?

Det er en jungel av elsykler på markedet, og mange søker til tester for å bli litt klokere. Men hvor mye klokere blir du av en slik test? Hva skal til for å vinne en test og hva skiller de ulike modellene?

Dette er en fortsettelse av posten «Elsykkel test 2022 – testvinner best i test?»


Artikkelen fortsetter under bildet

Anbefalt elsykkel best i test tek.no oslo sykkelverksted

Elsykkel test 2023 hos TEK.no

Den 18. Juni kom årets stortest av elsykler fra kanskje Norges største nettside for produkt tester. Denne gangen var det elsykler mellom 25000 og 40000 som skulle gjennom ilden. Vår leverandør stilte med en av sine modeller Focus Aventura² 6.7. Denne modellen kom veldig godt ut i testen med en solid andreplass.

Ønsker du å lese mer om hvordan du finner best sykkel for deg, kan du skrolle ned til siste avsnitt: Best i test best for deg?

Dette innlegget er nemlig kritikk av et system som ikke fungerer, hvor de som sitter med makten utnytter andre for egen vinning. Artikkelforfatteren har vært kritisk mot slike tester og «affiliate markedsføring» tidligere som kan leses om i forrige artikkel referert til øverst i artikkelen. Da stilte ikke vår leverandør med noen modeller, men jeg var like kritisk som jeg er i denne artikkelen.

affiliate markedsføring

Hva er affiliate markedsføring?

Enkelt forklart er dette en form for markedsføring hvor en nettside belønner andre nettsider for nettrafikk. Belønningen, eller kostnaden, for en slik «lead» eller videresending varierer mellom 5% og 45%(raske søk hos Daisycon, Adrecord, Adtraction). Hver gang du godtar «Cookies» på en nettside så godtar du at din reise på internett spores, og at denne informasjonen sendes til eierne av de nettstedene du besøker.

Øverst i nesten samtlige artikler til TEK.no kan man finne en liten rubrikk som sier noe slikt som at «denne artikkelen inneholder annonselenker som gir VG.no inntekter». I nettbutikkenes verden er lenker fra store anerkjente nettsteder som anabole steroider. Dette vet de store nettstedene og de tar seg betalt. Grådig godt betalt. Men er det godt for helsa?

En utfordring som oppstår for nettsider som TEK.no, Prisjakt og Schibsted er i hvor stor grad de klarer å holde det journalistiske arbeidet nøytralt. Hvis to produkter i en test ligger an til delt førsteplass, og kun en av dem har nettbutikker som benytter seg av affiliate som Schibsted tjener penger på, kan det være fristende å gi «best i test» til det produktet som Schibsted tjener penger på. For best i test fungerer, hvis ikke hadde du trolig ikke lest denne artikkelen.

Årets elsykkeltest og målfoto

Med bakgrunn i at det ikke ble oppgitt testkriterier til leverandørene annet enn pris, at testkriteriene blir oppgitt i selve testen, og at Schibsted får annonseinntekter, la oss ta en titt på årets samletest.

Det positive først.

Som det kommer frem i testen så var ingen av elsyklene i teststen dårlige. Og kjøper man elsykkel fra en seriøs aktør (det finnes dessverre en del useriøse aktører) så skal det veldig mye til for å gjøre et bomkjøp. Og gjør man et bomkjøp fra en seriøs aktør så har de ofte såpass god service at man kan bytte, eller finne en god løsning. Med andre ord, handle hos en seriøs aktør og du er sikret en trygg handel.

Det første negative – Opplysning om testens kriterier til leverandørene

Den første utfordringen med årets test er hvilke kriterier som ble oppgitt til leverandørene, hvilke kriterier som elsyklene ble testet etter og hvordan de ulike kriteriene ble vektet. Her stiller leverandørene i blinde annet enn med pris, og TEK.no har allerede mulighet til å styre konkurransen slik de vil. Om dette er bevisst eller ikke, er bare mulig å spekulere i. Likevel, konkurransens rettferdighet er allerede mer tvilsom en måten politikere utnevner styreverv, og kompiser designer og bygger hytter på i øykommuner i Vestfold.

Okey, urettferdigheten til side. De har tross alt oppgitt kriteriene i testen og hvorfor vinneren vant og andreplassen kom på andreplass. Kanskje rettferdigheten seirer til sist? Kriteriene som ble angitt i testen var som følger: Motor, Batteristørrelse, Gir, Demper, Hjulstørrelse, Bremser, Holker/barends, Sete, Appstøtte, Annet, og Pris ved publisering. Gode kriterier i og for seg, så er det jo også viktig å huske at de fleste faktorene korrelerer med det siste kriteriet, pris.

Delt poengsum, men bare en vinner

Men det ble altså jevnt i toppen. To modeller kom ut med 9,5 i score. Samtidig var det kun en av dem som altså hadde en 9,5 poengs score som var bedre enn den andre. De hadde omtrent samme pris, samme batteristørrelse, samme type holker, hjul, sadel, og bremser. Giret er to ulike versjoner av samme gir fra samme produsent. Med andre ord, to veldig like sykler. Men, en sykkel skiller seg ut, den har en sterkere motor. Det kan selvfølgelig ikke måle seg med svakere motor og en mer komfortabel sittestilling.(som ikke blir oppgitt som et kriterium, og som er lett å tilpasse). Så sterk motor vinner ikke i dette tilfellet. Enda godt det var den av de to som Schibsted tjener penger på som vant!

Et snodig resultat altså. To nesten identiske sykler fikk samme poengsum, men den med svakest motor (12% svakere) kom seirende ut.

Ugler i mosen

En positiv endring fra tidligere var at det i år var bredere utvalg av modeller. Litt bredere. Kanskje er det ikke så populært å sende elsyklene sine til test?

Det er jo litt snodig når leverandører ikke føler seg tjent med selv publisiteten av en slik test. Om det er fordi de føler testen er rigget, eller vektingen av kriteriene er obskure, er ikke godt å si. Det som er sikkert er at det er mange modeller fra flere merker, som ikke er med i denne testen. Flere kjente europeiske og amerikanske merker er ikke med, og samtlige har flere modeller i denne prisklassen. Men svært få er altså med i denne testen. Det til tross for at man kan få publisitet. Vår leverandør har også flere modeller i denne priskategorien, men stilte altså kun med en modell.

Les testen på TEK.no sine sider her. (ekstern lenke)

Focus Aventura² 6.7 ble ikke best i test denne gangen

Vi er likevel fornøyde med resultatet. Sykkelen får publisitet. Selv om ikke Focus Aventura² 6.7 ikke ble best i test denne gangen, så kan jeg likevel skrive en artikkel med søkeord som kommer til å gi den enda mer publisitet. Sykkelen ble hvert fall anbefalt av TEK.no! Vi kan også anbefale den, dersom du skal pendle mye, eller skal på noen lange turer i marka med en elsykkel som har hardtail geometri. Skal du sitte rett opp og ned som i Brelett reklamene, så anbefaler vi ikke denne sykkelen. Da er det plutselig andre kriterier som spiller inn og gjør seg gjeldende. For hvordan vekter du kriteriene? Vekter du de som i denne testen? Og forstår du egentlig hvordan de vektet kriteriene i denne testen?

Best i test best for deg?

Dersom du har andre kriterier enn de som testet, ville nok resultatet blitt helt annerledes. Kanskje egentlig syklene til 27000 var det beste kjøpet sett at prisforskjellen til vinnerne var på 13000. Kanskje har du ikke behov for den sterkeste motoren. Eller kanskje er det nettop det du har. Den beste måten å finne en elsykkel som passer deg best er å gå til en seriøs elsykkel butikk, og få hjelp til å finne en sykkel som passer dine kriterier. En test tur eller to på et par litt ulike modeller gjør det lettere for deg å finne noe som passer og dine behov. Og det er en mye tryggere måte å finne en elsykkel som vil være best i test for deg.

Er du på jakt etter elsykkel er du hvertfall hjertelig velkommen til en test tur hos oss, for å prøve litt modeller som kan passe dine preferanser. Vi håper du hvertfall kjøper en sykkel som er best i test for deg!