Vintersykling – mye lettere enn mange tror!

Vintersykling kan være en krevende, men også en veldig givende opplevelse. Med riktig utstyr, forberedelse og teknikk kan du fortsette å nyte denne transport metoden selv når temperaturen synker og været blir mer utfordrende.

Seks tips for vintersykling

1. Gode piggdekk

Det første du trenger for å kunne sykle på

vinteren er et par gode piggdekk. Sykkeldekk som er beregnet for vinterbruk har ofte et grovere mønster enn de som brukes på sommerstid, noe som gir bedre grep på glatte og våte veier. Vi anbefaler å bruke piggdekk med minst 240 pigger, da dette ofte er dekk som vil gi deg bedre grep uavhengig av forhold. Disse ruller ikke like lett som sommerdekk, men gir deg til gjengjeld grep selv om det skulle være blank is.

2. Varme klær

Det er også lurt å ha med seg varme klær og utstyr når du skal sykle på vinteren. Et godt sett med sykkelvotter eller BarMitts, en varm lue og et skjerf er viktig for å holde deg komfortabel og varm, mens refleksvester og lys hjelper deg å være synlig for andre trafikanter i dårlig vær og dårlig sikt. Du bør også vurdere å bruke neopren overtrekk på skoene dine dersom du lett blir våt og kald på føttene.

3. Beskyttelse for øynene

Snø, hagl og regn kan være litt irriterende å få i øynene, så et sett med enkle klare vernebriller, sykkelbriller, slalombriller eller eventuelt en vinterhjelm med visir er veldig til hjelp. Vintersykkel hjelmene er varmere enn en vanlig hjelm og har ofte øreklaffer i tillegg til visir. Defintivt verdt å sjekke ut!

4. Vedlikehold

Det er også viktig å huske på å holde sykkelen din vedlike. Vintersykling krever litt ekstra tid på renhold og å sjekke at alt er i orden før du setter i gang, spesielt at kjedet er smurt. Salt er en av sykkelens verste fiender og må fjernes regelmessig for at ikke sykkelen skal ruste i stykker eller slutte å fungere. En tommelfinger regel er en rask vask i måneden på sommeren og en i uka på vinteren. Er kjedet tørt og uten olje vil det ruste i løpet av bare et par dager ved vintersykling.

5. Ekstra utstyr til lengre turer

Skal du på en litt lengre tur kan det også være lurt å ha med seg litt ekstra verktøy og reservedeler, som ekstra slange og en sykkelpumpe, i tilfelle du får en punktering eller andre problemer underveis.

6. Tilpass sykling til forholdene

Når du først er ute på sykkelturen, er det viktig å tilpasse farten din til forholdene. Hold øye med veibanen foran deg, gi tydelig tegn til andre trafikanter, bruk hjelm, lys og refleks. I Oslo har kommunen prioritert å holde noen av sykkelrutene åpne hele vinteren, for at disse skal være så godt måkt og børstet så store deler av vinteren som mulig. Dette kan du lese mer om på Oslo Kommune sine egne sider

God tur!

Til slutt bør du huske å hygge deg mens du sykler på vinteren. Ta pauser for å varme deg opp og drikke varm te eller kakao, og husk å nyte naturen og omgivelsene rundt deg. Med litt forberedelse og riktig utstyr kan du ha mange gode sykkelturer selv om vinteren. God tur!