Krankmotor eller navmotor?

Det er spesielt én stor forskjell som skiller elsykler, nemlig motorens plassering. Motorene på elsykler er enten plassert i navet på hjulet eller på kranken der pedalene er festet til sykkelen.

Krankmotoren er det som har skilt seg ut som det beste. Dette av flere grunner: For det første har krankmotoren et mer sentrert tyngdepunkt, noe som gjør at sykkelen føles mer stabil. For det andre gir motoren kraft til pedalen der man vanligvis gir kraft med føttene. For det tredje har krankmotorer stort sett moment sensor i motsetning til navmotorenes rotasjons sensor. En moment sensoren registrerer hvor hardt syklisten trår, for deretter å gi kraft i forhold til tråkket. Rotasjons sensorer merker bare om man trår eller ikke. Krankmotorer med moment sensor gir derfor en mer naturlig flyt og sykkelopplevelse der det oppleves at du som rytter er sterk. De mer anerkjente motor produsentene som Bosch, Yamaha og Shimano produserer i all hovedsak krankmotorer.

«Krankmotoren er det som har skilt seg ut som det beste.»

Navmotorer gir heller en følelse av at du sykler på en moped, hvor motoren enten skyver eller drar deg. Sykler du aktivt og ønsker kvalitet velger du derfor krankmotor. Sykler du kun en tur i ny og ne, kan en navmotor gjøre nytten. En fordel med navmotoren er at kraften fra motoren kommer rett til hjulet og slipper å gå gjennom drivverket(tannhjul og kjede). Dette fører dermed til mindre slitasje. Likevel merker man mest forskjell til dette om man er flink til å holde sykkelen og drivverket rent. Ved normalt vedlikehold vil forskjellen på slitasje bli svært liten, når man sammenligner krankmotor og navmotor. Mange som kjøper elsykkel for første gang, undervurderer hvor mye de kommer til å bruke elsykkelen. Etter flere år som en av de største rene sykkelforretningene i Oslo, har vi sett at svært mange som kjøper elsykkel med navmotor på sin første elsykkel, går over til krankmotor på sin andre elsykkel. Flere sier at de sykler mye mer enn de først antok, derfor går de litt opp i prisklasse på sin andre.

Kalkhoff agattu 1b advanced med krank motor

Elsykler med krankmotor

Kalkhoff er et tysk merke som har solgt kvalitets sykler i over 100 år. De har et stort utvalg av elsykler med krankmotor. Med krankmotor kommer tyngdepunktet på sykkelen lavt og sykkel opplevelsen blir bedre og mer intuitiv på grunn av motorens moment sensor. Focus Bikes er et annet tysk sykkel merke som lages på samme fabrikk som Kalkhoff. Dette er våre to bestselgende merker, mye takket være den gjennomført høye kvaliteten i forhold til pris. Kalkhoff er litt mer tilpasset komfort, mens Focus er litt mer sporty. Gode krankmotorer finner man stort sett på elsykler til 25 000,- og oppover i pris. Desto høyere opp i pris man går, desto bedre utstyr blir det på sykkelen. Motor og batteri er de enkelt komponentene som gir størst utslag på prisen. Men som på vanlige sykler er det stor variasjon på kvalitet på det mekaniske utstyret på sykkelen.

Kraftigere motorer og større batteri vil gi deg henholdsvis mer hjelp i bratte bakker og lengre rekkevidde. Bedre utstyr, som gir og bremser, på sykkelen vil gjøre sykkelen mer slitesterk, driftsikker og presis. Når man begynner å komme opp på utstyr beregnet til konkurranse er utstyret ofte lettere, uten at det trenger å være mer slitesterkt.

Elsykler med navmotor

For de helt kort turene i nærmiljøet vil en navmotor ofte gjøre nytten. Sykler som DBS Eris er et rimeligere valg enn mer kostbare elsykler med krankmotor, som fortsatt gir deg masse god sykkelopplevelse. Vi har gått bort fra salg av elsykler med navmotor fordi vi i all hovedsak har kunder som pendler.

Fordeler og ulemper

Krankmotorer:

– Føles jevnere og mer behagelig å sykle på

– Er generelt sterkere

– Er generelt mer driftssikre

– Store merker som Bosch, Shimano og Yamaha produserer svært gode systemer.

– Sentrert tyngdepunkt på sykkelen. Navmotor: – Rimeligere

– Noe mindre slitasje på drivverk

Trenger du mer hjelp?

Er du fortsatt usikker på hva du trenger? Ta en titt på denne guiden, så blir det kanskje litt lettere. Kom gjerne innom oss i Oslo Sykkelverksted, så kan du få prøve elsykler og få bedre hjelp!

Se vår hjemmeside på: https://www.oslosykkelverksted.no/ Ønsker du å ta en titt på våre elsykler kan du klikke på denne linken: https://www.oslosykkelverksted.no/elsykkel