Dekk til elsykkel

En stor forskjell som ofte blir oversett av syklister på elsykkel er kvaliteten på dekk. Det er stor forskjell på dekk til vanlige sykler og dekk beregnet for elsykler. Her får du vite litt om forskjellen og hvorfor det er verdt pengene å investere i god kvalitet på ditt neste dekk kjøp.

Hvorfor er dekk til elsykkel annerledes enn dekk til vanlige sykler?

Det er flere grunner til at dekk til elsykkel er konstruert på en annen måte enn dekk til vanlige sykler. Uavhengig av hvor sykkelen er beregnet å sykle (Enten det er terreng eller i by) så er elsykkel dekk kraftigere enn sine vanlige søsken. Dette er fordi elsykler har ekstra vekt og de belastes hardere enn vanlige sykler.

  • Vekt – En elsykkel veier i snitt 25kg mellom 10 og 15 kilo mer enn vanlige sykler.
  • Fart – Gjennomsnitts hastigheten på en elsykkel er høyere, og dermed blir også slitasjen fra oppbremsing større.
  • Intensitet – Kraftoverføringen i dekket er også mer intens på grunn av motoren. Mange av motorene på markedet leverer godt over 500W i akselerasjonen, altså det samme som Tour de France syklister i full sprint. Da sier det seg selv at dette sliter mer.
  • Underlag – Når mange bruker elsyklene til rekreasjon i tillegg til transport er dekkene ofte utsatt for en større variasjon av terreng, sammenlignet med vanlige sykkel dekk.

Hva er et godt dekk til elsykkel?

Et godt sykkeldekk har mange utfordringer det skal løse. Det skal rulle godt, men ha godt grep. Det skal være lett og det skal være punkteringsmotstandig. Det skal også holde så lenge som mulig, og koste så lite som mulig. Noen av disse er dessverre direkte i konflikt med hverandre. Desto bedre grep det har desto dårligere vil det rulle. Et dekk som er så lett som mulig punkterer lettere og slites ut fortere. Et dekk som gjør «alt» koster en skjorte eller to.

Et godt dekk er et dekk som passer så bra som mulig til de behovene man har. Sykler man bare på asfalt har man ikke behov for knaster. Sykler man bare nedover på sti, trenger ikke dekket være lett. De aller fleste sykler til og fra jobben og kanskje en tur på grus i ny og ne. Et godt sykkeldekk er med på å ta deg raskere frem, mer komfortabelt, tryggere og billigere. Med høy slitestyrke og lav risiko for punktering så kan et veldig godt og mer kostbart dekk tjene seg inn i løpet av et år.

Siden elsykler kommer med en motor er vekten det som oftest ofres for at de andre preferansene skal møtes så godt som mulig. Et par elsykkel dekk veier derfor ofte en kilo mer enn et par vanlige sykkeldekk.

Pirelli logo

Pirelli – Du merker forskjellen

For noen år siden begynte vi å selge Pirelli dekk. Det er første gang jeg har hørt kunder begynne å skryte av dekk. Vi har også testet dekkene selv på våre egne sykler og er samstemte om at disse dekkene er noen av de beste vi har vært borti.

Pirelli er en italiensk dekkprodusent som som ble startet i 1872. De har med andre ord noen år med erfaring. De er kanskje best kjent for å ha sponset store motorsport arrangement i en årrekke som alt fra Formel 1 til SuperMoto, og du har helt sikkert sett de store gule bannerne med rød skrift før. De er verdens 6. største dekkprodusent og er et innovativt selskap som leverer svært høy kvalitet.

For å gi Pirelli dekkene en real test satt vi på noen gode dekk på elsykkelen til den stamkunden vår som sykler mest. Han er en av Foodora sine syklister med flest kilometer på hjul. I 2022 syklet han nesten 3000 mil, altså over ti ganger så mye som en gjennomsnittlig pendler. Med så mange mil på sykkelen måtte han bytte dekk nesten månedlig. Med Pirelli har han halvert dekk utgiftene sine.

Med pris fra 600 kroner per dekk koster disse dekkene litt mer enn andre. Når de likevel gjør at man ikke trenger å bytte dekk like ofte og sykkelen føles bedre er det definitivt verdt investeringen.

Les mer om Pirelli dekk til elsykkel her.

Andre dekk til andre forhold

Vi selger flere typer dekk fra standard kvalitet til veldig god kvalitet. Hos oss kan du kjøpe merker som Maxxis, Vittoria og Suomi Tyres, som alle er svært anerkjente merker som leverer høy kvalitet. Maxxis er mest kjent for terrengsykkel dekk og produserer svært gode dekk til alt som beveger seg på grus. Vittoria, en annen italiensk dekk produsent, er nok mest kjent for landeveis dekkene sine. De har også et godt utvalg av andre dekk. Finske Suomi Tyres produserer svært gode piggdekk, som du kan lese mer om her.

Dekk har mye å si for kjøreopplevelsen, og en oppgradering av dekk er en smart investering for deg som sykler mye. Har du behov for nye dekk på sykkelen din er det bare å ta kontakt eller bestille time for dekkbytt. På våren og rett før første frostnatt er det smart å være tidlig ute da det ofte blir flere ukers ventetid. Uansett er du hjertelig velkommen innom oss i Oslo Sykkelverksted!